уторак, 26. март 2013.

Vegetarijanci i vernici na određeno vreme. Počeo post...

Počeo je post. Način ishrane u toku posta se prilično podudara sa vegetarijanskim . Medicina kaže da čak i periodično uzdržavanje od hrane životinjskog porekla deluje pozitivno na zdravlje, i čini život kvalitetnijim i dužim.

Ovo je zaključak “European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study” (EPIC), na osnovu istraživanja sprovedenog u 10 zemalja širom Evrope na više od milion ljudi, i ukazuje na uticaj prehrambenih navika na ljudsko zdravlje.
Ljudi koji imaju ovakve, zdravije, prehrambene navike- fizički su aktivniji, ne koriste cigarete, i manje su gojazni.
"Dokazano je da namirnice poput slanine, šunke, pljeskavica i kobasica doprinose prevremenoj smrti, dok se za manji unos crvenog mesa smatra da pozitivno deluje na zdravlje zbog izvora vitamina i ostalih nutrijenata. Istraživači su naglasili da se stalnim unosom procesiranog mesa povećava i rizik od prevremene smrti od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, a smanjenjem unosa ovih namirnica smanjuje se za minimum tri odsto.

Nutricionisti objašnjavaju da umerenom konzumacijom mesa i povremenim postovima ne dolazi do rizika od razvoja pomenutih bolesti."
Što se tiče fizičkog zdravlja, sve je jasno, a šta je sa duhovnom dobrobiti od posta? Da li u ovom periodu radite i na svom duhovnom zdravlju? Da li se pridržavate posta, i u kojem smislu?
(Deo teksta preuzet sa Telegraf.rs)